Нема производа у корпи
среда, 03 новембар 2021

ПЛАНЕТАРИЈУМ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ИЗ БЕОГРАДА У ОПШТИНИ ВАРВАРИН

ПЛАНЕТАРИЈУМ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ИЗ БЕОГРАДА У ОПШТИНИ ВАРВАРИН

Ђаци на „путу” по свемиру

Одушевљени необичном презентацијом, ученици основних школа „Мирко Томић” у Обрежу и „Драги Макић” у Бошњану, у општини Варварин, имали су прилику да чују интересантно предавање из астроноимије. Наиме, Центар за промоцију науке из Београда омогућио је школарцима да „путују” свемиром, упознају сазвежђа, небеска тела и појаве у галактичким висинама из једног врло интересантног угла, а захваљујући – мобилном Планетаријуму.

Астроном аматер Петар Вукомановић „водио” је основце кроз свемир, а кроз презентацију и динамично излагање открио им је многе тајне космоса. Петар каже да је био задивљен интересовањем ученика и питањима која су му постављали. Изразио је и очекивање да ће, можда баш и та презентација, код њих пробудити љубав према небеским телима и изнедрити неке будуће научнике.

– Деци смо приказали шта се то ноћу дешава на небу и у дубоком свемиру и омогућили им да сазнају нешто ново о Сунчевом систему и дешавањима у космосу. Презентација је подељена у две целине. Кроз историјат гледања у звезде показали смо им шта су то стари народи сматрали да се на небу налази и упознали их са првим симулацијама, односно почецима гледања у звезде. У другој целини, која је такође подељена на два дела, причали смо о Сунчевом систему, о свакој планети понаособ, са много интересантних ствари и занимљивих чињеница које знамо, а затим смо прешли на дубоки свемир, са фантастичним појавама и дешавањима, попут експлозија супернове, затим судара галаксија, кластера звезда који сачињавају прелеп ватромет – каже Петар Вукомановић.

Овај заљубљеник у астрономију истиче да се на тај начин деца подстичу не само да постављају питања, већ и да размишљају и да се баве сами собом, али и начином како ће нешто сазнати у будућности.

– Ово је била прилика да им прикажемо велики број интересантних ствари, намерно кажем ствари, а не чињеница, зато што оно за шта ми сматрамо да је данас чињеница, те мудре и паметне главе у будућности тек треба да докажу да смо или били у праву, или, можда, да нисмо, јер све је могуће у астрономији – закључује Вукомановић.

Н. Миленковић

АНТРФИЛЕ:

ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ” У КОВИНУ

Прва жена на Месецу

Ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај” и ове године су учествовали у Светској недељи свемира, која је одржана на тему „Женe у свемиру”.

Њихов пројекат – „Прва жена на Месецу” – подразумевао је истраживачки задатак да из свих доступних извора сазнају информације о раду Агенције NASA (чији је један од оснивача био и Михајло Пупин), на програму „Артемис”, за слање прве жене на Месец 2024. године. Није познато о коjој особи је реч, с обзиром на то да их NASA тренутно има седамнаест.

„Артемис” ће бити прва мисија у оквиру које ће људи стићи на Месец након што је „Аполо 17” на ово небеско тело слетео пре 48 година.

И сам назив је симболичан, јер је Артемида била сестра близнакиња Аполона и богиња Месеца у грчкој митологији. Сада је по њој назван програм за повратак астронаута на Месец, укључујући и прву жену. Када слете, астронаути ће закорачити тамо где још нико није био – на јужни пол Месеца.

Захваљујући већ солидно стеченим дигиталним компетенцијама, овај пројекат за ученике ковинске школе био је занимљиво и инспиративно истраживање веома блиске будућности астронаутике.

Дејан Крецуљ

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096