Нема производа у корпи
среда, 29 септембар 2021

МУРАЛ ЈЕДНАКОСТИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ” У ВРАЊУ

МУРАЛ ЈЕДНАКОСТИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ” У ВРАЊУ

Знање брише разлике

 

Часове физичког васпитања у новој школској години ученици Основне школе „Светозар Марковић” у Врању изводе у оплемењеном простору, који, осим што амбијент чини пријатнијим и лепшим, носи и важну поруку. Наиме, зид фискултурне сале украшен је муралом једнакости, у чијем креирању је учествовало тридесетак ученика ове школе.

Они су претходно имали прилику да похађају дводневну радионицу припреме мурала, где су са локалним уметником Стефаном Стојановићем Слешом осмислили тематски оквир, на основу којег је направљено финално решење. Оно апелује на ученике да схвате простор школе као полигон једнакости у приступу знању и образовању, те на тај начин умање јаз и дискриминацију који постојe због социјалних разлика.

Крајњи циљ овог пројекта је да сензибилише младе за теме и проблеме локалне заједнице, али и да их оснажи за савладавање и коришћење комуникационих техника, као што су документарна (видео) и улична уметност.

− Снимање и осликавање порука уметнички је начин да се остави јасан траг и утиче на окружење, како би се приказало оно у чему тренутно живимо и оно што бисмо хтели да променимо − изјавио је координатор акције Небојша Глишић.

Ово је само наставак активности која се спроводи у оквиру пројекта „Осликај промену”, а који у Србији реализује Фонд Б92 уз подршку Европске уније (кроз програм Креативна Европа), Министарства културе и информисања РС и Фондације за отворено друштво. Пројекат је међународног карактера и активности се реализују у Београду, Суботици, Врању, Атини и Лондону.

Основну школу „Светозар Марковић” похађа 760 ученика. Према речима директорке Тијане Ђокић, у њој се образују и ученици из мигрантске популације.

− Од 2017. они су наши редовни ђаци, који, поред свих обавеза, радо учествују и у ваннаставним активностима (радионице, приредбе, фестивали, акције, представе..). Део смо групе Модел-школа за права детета у мрежи од тридесет партнерских школа на пројекту „Образовање за права детета”, који реализује пет невладиних организација из пет градова, а финансира га фондација из Швајцарске – објашњава Тијана Ђокић и наглашава да су ученици новим муралом ставили фокус на превазилажење међусобних социјалних разлика, промовишући једнакост.

− Школа је место где сва деца имају једнаку могућност приступа знању. Наш задатак је промоција идеје да се знањем и науком бришу разлике – каже наша саговорница и додаје да је та мала школа на југу Србије отворена за сарадњу, како са владиним тако и са невладиним сектором:

− Вредно се спремамо, пратимо и аплицирамо за учешће у разним пројектима. Тренутно реализујемо пројекте „Квалитетно образовање за све” са Саветом Европе; Подршка Европске уније у управљању миграцијама у Републици Србији и „Мрежа ученичких парламената основних школа у Врању”. Реализовали смо и пројекат „Унапређење међуетничке сарадње Врања и Тутина кроз оснаживање жена и девојчица припадница етничких мањина и умрежавање релевантних актера из локалних средина” – истакла је директорка школе.

Јелена Комарица

 

Антрфиле

ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА

− Са поносом можемо рећи да је оно по чему смо препознатљиви и наш Ученички парламент, који је довољно оснажен да активно учествује у животу и раду школе и шире локалне заједнице. Његови чланови доносе одлуке о уређењу школског простора, о условима и избору екскурзије, о избору уџбеника, организацији школских манифестација, сарадњи са наставницима на обради тема у оквиру наставног плана и програма... Такође, Ученички парламент вршњачком едукацијом преноси своја знања другарима из осталих школа, на тему насиља и дискриминације међу ученичком популацијом, реализује акције на тему права детета, пружа подршку у учењу ученицима из мигрантске популације – истиче директорка Тијана Ђокић и додаје да се у школи велика пажња посвећује и новим информационим технологијама, за шта је доказ освојено друго место на Светском такмичењу у роботици у Кини.

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096