Нема производа у корпи
среда, 29 септембар 2021

НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ЈЕ ПРЕД НАМА

НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ЈЕ ПРЕД НАМА

Сценарио за сваку прилику

 

Још један летњи распуст протекао је у ишчекивању да током школске године која следи ученици и наставници неће трпети исте стресове као и претходне две. Да ће бити лакше наду пружа и постојећи број вакцинисаних – како међу наставницима тако и међу родитељима – који у неким срединама није занемарљив. У жељи да се вратимо у нормалност, током лета за малишане су организовани бројни кампови и фестивали – попут „Србија те зове 2021 за децу са Косова и Метохије и из дијаспоре – али и многи други, као и мноштво активности које су их анимирале и скоро учиниле да се и не сећају различитих рестрикција и „закључавања.

Нешто опуштенији распуст, посебно могућност путовања, по Србији, али и ван њених граница, допринели су лошијим медицинским „бројкама и словима, а ковид статистика током августа попримила je и забрињавајуће размере, те је постало јасно да ни школска 2021/2022. година неће протећи без потешкоћа.

Ипак, сада нешто искуснији, просветни систем, чини се, припремио се за наступајући период боље него лани. Пред нама су три сценарија – осмишљена да у локалним срединама одговоре на изазове три различита степена епидемије.

Како је најављено, први модел предвиђен је за безбедно окружење, у којем се комплетне активности одвијају уживо, у школама, са комплетним одељењима, уз 45-минутне часове. Овај модел примењиваће се у већини општина, у којима је епидемиолошка ситуација тренутно више-мање под контролом. Практично, све је као некад, осим што ученици носе маску, док међусобно комуницирају, као и наставници, уколико су на метар и по или мањем растојању од њих. У другом, комбинованом сценарију, који ће се на почетку школске године примењивати у 15 општина, ради се и непосредно и онлајн, слично као прошле школске године, с тим што би ђаци до шестог разреда имали наставу у школи, а ученици 7. и 8. разреда, као и средњошколци – комбиновано – одељења су подељена на групе до 16 ученика, један дан наставу слушају у школи, а други на даљину.

– Трећи модел резервисан је за најугроженије општине (тренутно једино Тутин), односно оне у којима је висок степен ризика по здравље опште популације у тој конкретној средини – појаснио је овим поводом министар просвете Бранко Ружић.

Како је навео, на основу здравствених критеријума одређује се да ли је нека средина у зеленој, жутој или црвеној зони такозваног семафора – зелена има низак ризик заражавања, жута средњи, док је црвена симбол високог ризика заражавања корона вирусом.

За одлуке о настави и промену препорука, у зависности од здравствене ситуације у школама, питаће се Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа (који је основао Кризни штаб), заједно са представницима Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Тим има обавезу да прати и координира примену превентивних мера у раду школа и на недељном нивоу разматра ситуацију у свакој појединачној локалној самоуправи, као и да доноси одлуке о одговарајућем моделу одржавања наставе. Ако у некој локалној средини дође до промене модела, школе о томе треба да обавесте родитеље текуће седмице, до петка у подне. Када се у неком одељењу појави двоје или више заражених ђака, та група током наредних десет дана прелази на онлајн наставу.

Када је о предшколским установама реч, важиће и даље препоруке из јула, по којима ни малишани ни вакцинисани васпитачи нису обавезни да носе маске.

Министар Бранко Ружић упутио је допис школским управама, основним и средњим школама и јединицама локалне самоуправе о плану образовно-васпитног рада за прву седмицу школе, а на основу одлуке стручног Тима Кризног штаба. Школама је Министарство послало детаљна стручна упутства за рад, како за основне тако и за средње школе, али и прилоге у вези са применом епидемиолошких мера, у којима се ближе уређују питања организације и спровођења образовно-васпитног рада у условима који захтевају примену превентивних и заштитних мера у борби против ковида.

Директори установа су у обавези да свим запосленима и родитељима омогуће да се благовремено упознају са садржајем стручних упутстава, мерама заштите и да договоре начине комуникације у функцији доследне примене мера, поступака и активности за заштиту здравља.

Највећи број школа спреман је да припреми и реализује ефективан и ефикасан план образовно-васпитног рада, оценили су у Министарству – с обзиром на то да се у претходне две школске године стекло „значајно професионално искуство са врло добрим резултатима рада и да се показало да су у већини школа најјачи људски ресурси.

Министарство очекује да ће се у свим установама одржати висок ниво солидарности, колегијалности и подршке током отежаног рада, што је био случај и у претходном периоду. У сусрет новој школској години, кажу, „потребно је искористити стечено знање и подржати тимски рад у изналажењу најбољих образовних решења, којима ће се умањити утицај епидемиолошких препрека иограничења.

Д. Ј.

 

АНТРФИЛЕ 1

ПРВАЦИ

Имајући у виду посебан значај почетка школске године за ученике првог разреда у основној и средњој школи и ученике петог разреда у основној школи, посебнa пажњa, према инструкцијама Министарства просвете, посвећена је организацији првих сусрета наставника и одељењских старешина са ученицима и родитељима ученика, уз примену свих мера заштите од ширења вируса – физичка дистанца, заштитне маске, спољашњи простор школе, велики унутрашњи простори, представљање и разговори у мањим групама, паузе између састанака са обавезним мерама за чишћење и припрему простора и друге мере.

У периоду од 25. до 31. августа 2021. године, на регионалном или општинском нивоу, одржани су састанци са директорима школа, као вид додатне подршке школама у решавању конкретних стручних или организационих питања од значаја за успешан почетак нове школске године.

 

АНТРФИЛЕ 2

ЕПИДЕМИОЛОШКИ РАСПОРЕД

У свим основним и средњим школама у Србији примењује се први модел организације образовно-васпитног рада, који подразумева непосредну наставу у школама – осим у средњим школама у петнаест локалних јединица: Кладову, Петровцу на Млави, Новој Вароши, Прибоју, Ужицу, Ваљеву, Деспотовцу, Јагодини, Параћину, Свилајнацу, Рековацу, Ћуприји, Прешеву, Новом Пазару и Бојнику – где ће се одвијати по другом, комбинованом моделу. Једина локална самоуправа у којој ће се примењивати трећи модел – онлајн настава у свим средњим школама, јесте Тутин, у којем је најтежа епидемиолошка ситуација.

Ученици који болују од кoвида-19 или код којих постоји сумња на ову болест, као и они који су били у блиском контакту са оболелима, неће моћи да почну са наставом до истека обавезног карантина.

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096