Нема производа у корпи
понедељак, 07 јун 2021

СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА У СОМБОРУ

СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА У СОМБОРУ

Практичним вештинама до високих стандарда

 

Средња пољопривредно-прехрамбена школа у Сомбору, са традицијом дугом 75 година, једна је у низу школа о чијем раду и резултатима са поносом говоре њени професори, али и ученици и родитељи. Рејтинг је подизала годинама, како добром организацијом и квалитетом наставе тако и неговањем традиционалних вредности. У њој влада подстицајна радна атмосфера, односи међу колегама подразумевају међусобно уважавање и поштовање, негују се солидарност, толеранција, правичност и такмичарски дух, уз поштовање личности ученика и уважавање свих различитости. Истичу се и успешном сарадњом са родитељима, изузетним резултатима ђака при упису на високе школе и факултете, као и освојеним признањима на бројним такмичењима.

Похађа је 355 ученика, у образовним профилима пољопривредне, ветеринарске и прехрамбене струке, а њен основни задатак је образовање стручних кадрова који ће бити оспособљени да прате и стварају нове услове рада и привређивања, односно школовање младих стручњака који ће се укључивати у привредне токове, али их и креирати – поносно у разговору за Просветни преглед објашњава директор Јово Ћато.

За наредну школску годину планира се упис пет образовних профила: Пољопривредни техничар, Ветеринарски техничар, Руковалац – механичар пољопривредне технике, Пекар и Месар.

За све ове образовне профиле влада велико интересовање привреде, тако да ученици након завршетка школовања врло брзо могу да нађу посао. Наши кабинети су добро опремљени, а на школској економији инсталирана је савремена опрема за практичну наставу, а део праксе обавља се и у предузећима. Стручна лица из привреде преносе своје знање и искуство ученицима, који захваљујући стеченим радним навикама добијају предност на тржишту рада – објашњава директор Ћато.

На школској економији постоји фарма за узгој домаћих животиња (краве, свиње, овце и коњи), о којима брину наставници, ученици и сарадници у настави, и то ову школу издваја од других. У сточарским објектима инсталирана је и савремена опрема, која олакшава све послове око исхране и неге, а ђаци и наставници припремају и сточну храну за све врсте и категорије животиња.

Биљна производња спроводи се на 165 хектра обрадивог земљишта, гаје се ратарске и повртарске  културе, док се производња воћа и грожђа обавља на површини од два хектара. Ученици прехрамбене струке воће и грожђе сами прерађују у сокове и вино.

Куриозитет ове угледне образовно-васпитне установе је и програм терапијског јахања, који се од 2010. године успешно спроводи на школској економији, у организацији Удружења грађана „Грива” из Сомбора. Намењен је првенствено деци са сметњама у развоју предшколског и основношколског узраста, која наставу похађају по прилагођеном програму.

Ова, код нас још увек нова, метода ваниституционалне подршке деци са сметњама у развоју конципирана је тако да децу прати током одрастања и образовања, пружа им психосоцијалну подршку и превенира стања која могу настати услед недовољне или неадекватне физичке активности у раном узрасту. До сада је програм континуирано подржавао Град Сомбор, а од пре две године и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

− Ове године програм је добио и подршку пројекта „Societies 2” II фаза (Западни Балкан). Реч је о пројекту додељивања малих грантова, који подржава Европска унија. До сада је у терапијском јахању учествовало више од 320 ученика – објаснио је директор школе Јово Ћато.

На школској економији ученици могу да прате и савремена достигнућа, када је реч о примени науке у пољопривреди. Тако је Институт „Биосенс” на њој поставио метео-станицу, како би се упознали са технологијама из области „паметне пољопривреде”.

− Професори и ученици на појединим парцелама могу да прате температуру ваздуха, количине падавина, осунчаност и друге параметре. Уз бројне могућности, важну ставку у тој апликацији заузима и дигитални дневник за сваку парцелу, у коме се могу документовати све активности које се раде у пољу (сетва, жетва, садња, ђубрење, као и о којим количинама, типовима ђубрива и семенима је реч). Осим климатских услова и детаљне временске прогнозе за дату локацију, преко платформе се добијају и упозорења о болестима и штеточинама за конкретну културу која се гаји на одређеној парцели – објашњава директор школе.

Међу бројним пројектима који се спроводе је и „Агрино 2”, у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије, који има за циљ подизање продуктивности у производњи и самозапошљавање применом иновативних решења, едуковањем незапосленог становништва за стварање услова за најекономичније искоришћавање земљишта и радне снаге у производњи поврћа – за сопствене потребе, али и за изношење вишка производа на тржиште. Увођењем нових технологија за узгој биљних култура допринеће бољем искоришћавању обрадивог земљишта, а у оквиру пројекта примењиваће се и нова технологија за узгој лековитог биља, које ће се касније сушити и паковати за продају.

− Крајњи циљ свих програма осавремењивања наставе је формирање стручњака који ће, захваљујући практичним вештинама и новим знањима о савременим технологијама, бити у стању да примене високе стандарде и обезбеде већи приход од пољопривредне производње и прераде хране – каже директор школе.

Такође, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за заштиту биља одабрали су Средњу пољопривредно-прехрамбену школу из Сомбора као контролну станицу за реализацију пројекта тестирања машина за заштиту биља. Пројектом је предвиђено да се тестирају тракторске прскалице и орошивачи пољопривредних произвођача, како би се контролисала њихова правилна употреба у циљу заштите животне средине.

Јелена Комарица

 

AНТРФИЛЕ

ДУАЛНИ МОДЕЛ

Од наредне школске године у школи почиње реализација дуалног модела образовања, који подразумева да се кроз теоријску наставу и вежбе у школи, али и учењем кроз рад код послодаваца стичу и изграђују вештине, знања и способности, у складу са стандардом квалификација и планом и програмом наставе и учења, а које ће ученици моћи практично да примене у раду.

Предузеће „Мара” из Сомбора, један од најсавременијих произвођача и испоручилаца висококвалитетних слатких и сланих пецива из Западнобачког округа за домаће и страно тржиште,отворило је врата ученицима образовног профила Пекар, па ће у њему обављати практичну наставу. За свој рад добијаће и новчану накнаду, а након завршетка школовања и могућност да се запосле у том предузећу.

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096