Нема производа у корпи
понедељак, 01 март 2021

ДВАДЕСЕТО БИЈЕНАЛЕ СТУДЕНТСКЕ ГРАФИКЕ СРБИЈЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД У БЕОГРАДУ

ДВАДЕСЕТО БИЈЕНАЛЕ СТУДЕНТСКЕ ГРАФИКЕ СРБИЈЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД У БЕОГРАДУ

Отисак генерација које долазе

 

Како би на једном месту окупио будуће академске ликовне уметнике и представио њихова дела, пружајући увид у особене рукописе различитих ликовних школа, Дом културе Студентски град из Београда наизменично приређује бијеналне изложбе студентског цртежа и графике. Двадесето бијенале, после одлагања због противепидемиолошких мера, најзад је отворено почетком фебруара и на њему излажу студенти основних, мастер и докторских студија са шест државних академија: Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности из Београда, Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца, Академије уметности у Новом Саду, Факултета уметности у Нишу и Факултета уметности у Звечану.

Током месец дана (од 6. фебруара до 6. марта) представиће се 92 студента уметника са 143 рада. Додељено је шест равноправних награда, а најбољи су Ивана Милосављевић (III година, ФИЛУМ Крагујевац), Невена Остојић (IV година, ФЛУ Београд), Дуња Станојевић (III година, ФИЛУМ Крагујевац), Анђела Јордановић (IV година, ФУ Звечан), Маја Урошевић (IV година, ФЛУ Београд) и Никола Милошевић (III година, ФИЛУМ Крагујевац).

Похвале су добиле: Теодора Мицић (III година, ФИЛУМ Крагујевац), Миљана Благојевић (III година, ФУ Звечан), Сара Фукс (IV година, ФПУ Београд) и Ивана Јанковић (мастер, ФИЛУМ Крагујевац).
За награђене ауторе биће организоване самосталне изложбе у Галерији Дома културе Студентски град.

Награђени радови, као и они похваљени, показују висок степен аутономије уметничког израза, оригиналност и јединственост промишљања графике као медија, али и идеја које реализују, међутим, још је приметнија кохерентност у грађењу сопствених светова и доследност у њиховом представљању, истиче жири.

Овогодишње Бијенале студентске графике другачије је од претходних и посебно важно, не само зато што је јубиларно, већ и што се тај јубилеј прославља у несвакидашњим околностима. Оне су утицале на мањи број академија учесница, али не и на коначни квалитет пристиглих радова – истиче се. Радове су представили студенти свих државних академија, са изузетком Департмана уметности из Новог Пазара, као и без гостујуће академије из иностранства. Стручни жири XX Бијенала студентске графике Србије чиниле су: Теодора Јеремић, дипломирани историчар уметности и кустос, Марија Анђелковић, мастер ликовних уметости, и Ксенија Пантелић, дипломирани графичар.

Графика значи стварање нових односа, грађење нових наратива, измишљање повезаности, синтетисање светова, довођење у везу, истраживање доживљаја, алхемичарску трансформацију идеје, њену материјализацију и умножавање, каже кустос Теодора Јеремић.

Из неопипљивог света идеје у цртеже, из цртежа, кроз матрицу и прелазе боја у финални траг и, све у свему, у животно и дубоко филозофско питање које сваки аутор има не какав рад желим да створим, него у овом случају још гласније, какав траг отисак желим да оставим за собом, надахнуто објашњава.

Чињеница је да многи, а посебно награђени учесници досадашњих бијенала студентске графике, имају истакнута места на савременој домаћој и иностраној ликовној сцени, што потврђује квалитет и репрезентативност ове манифестације, истичу организатори.

Замагљујући границе између различитих техника у оквиру медија, могуће је креирати неограничене могућности, а управо то потврђује и избор финалиста, будући да је сваки рад урађен у другој техници и сваки открива другачије преокупације, жеље и тенденције аутора. Студенти различитих генерација, наратива, естетике, приступа, из различитог формалног и неформалног миљеа, нашли су заједничку тачку пресека, која подсећа да о графици није могуће размишљати другачије до тога да је она као отисак прста траг на папиру који показује сасвим личне тананости, бразде, удубљења, јединствене неправилности, које потврђују да не постоје две исте особе или две исте мисли, наводи Теодора Јеремић у каталогу изложбе.

Сви аутори доносе снажну, опипљиву енергију, оценио је жири, а Бијенале студентске графике остаје платформа која непрестано генерише ту нову енергију и потенцијал, акумулира их, спроводи и охрабрује.

Д. Ј.

 

АНТРФИЛЕ:

ИСТОРИЈАТ

Дом културе Студентски град од 1981. године наизменично приређује бијеналне изложбе студентског цртежа и графике. Манифестација је од оснивања носила назив Бијенале студентског цртежа и графике СФРЈ, имала је југословенски карактер и представљала је студентске радове са академија из југословенских република. Након распада федерације, Бијенале је

 

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

covid vakcinacija

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096