Нема производа у корпи
среда, 27 јануар 2021

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

 

Научна авантура у виртуелном свету

Не одустајући од највеће научне прославе у Европи ни ове године, Европска ноћ истраживача биће одржана 27. и 28. новембра у виртуелном окружењу, доносећи путем интернета бројне научне изазове, дигитални лов на благо, експерименте, предавања и дружења са научницима. У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да удруже снаге и радозналцима свих узраста широм Србије понуде научни програм доступан кроз само неколико кликова. Са циљем да се додатно истакне значај науке и приближе сложеност и важност рада научника, на сајту www.nocistrazivaca.rs биће доступан целокупан програм овогодишње манифестације.

На овај начин Европска ноћ истраживача долази до потпуно нове публике, чак и у местима у којима се до сада није одржавала. С друге стране, старији посетиоци биће у прилици да се подсете проверених, добро познатих научних авантура, али и да открију неке сасвим нове, посебно припремљене за виртуелно окружење.

Европско ћоше у Београду отвориће своја врата најразличитијим темама, представљајући успешне пројекте српских истраживача. Љубитељи архитектуре моћи ће да се упусте у филмску шетњу кроз београдску сецесију или у истраживање неолитске архитектуре Винче, а са посетиоцима заинтересованим за актуелне теме специјални научни тим разговараће о вирусу корона!

Научни клуб Центра за промоцију науке представиће видео-серијал у којем ће, кроз свакодневицу главног јунака, гледаоци пратити на које начине наука обликује и побољшава његов сасвим обичан живот. Виртуелно ће посетиоце угостити и Отворена лабораторија Факултета за физичку хемију, приказујући забавне научне експерименте, који могу да се изводе и у кућним условима. Уз преносе предавања, посебна посластица ове године биће мобилна игрица Лов на науку, која ће истраживаче увући у аугментовану – помешану реалност. Наравно, сва упутства и савети за „лов биће доступни онлајн. Како би се дух научне прославе осетио и шире, на градским билбордима, на оригинални начин, биће представљени научници и научнице.

Уместо досадашњих радионица и експериментисања уживо, тим у Новом Саду представиће научне и друге корисне апликације за паметне телефоне, као и сајтове и портале које посетиоци могу и сами да користе и опробају се у виртуелној улози истраживача.

Крагујевац припрема лавиринте инспирисане етнологијом и археологијом, које ће деца моћи да истражују и код својих кућа. Онлајн времеплов посетиоце у Нишу води у античко добарадозналци ће моћи да завире и у шаренило разноликости природе, док се у Пироту спрема дружење у знаку Пјера и Марије Кири. Инђија своје посетиоце зове на поставку „Чудесни филтери, кроз коју ће се откривати квалитет воде која нас окружује.

Мрежа научних клубова и ове године организоваће својеврсну Недељу истраживача, па ће тако онлајн програм, уз активности у самим клубовима (за ограничен број посетилаца), бити покренут већ 23. новембра. У Кикинди ће се откривати како свако од нас у кућним условима може да направи (потпуно безбедан) вулкан; Чачак ће у помоћ призвати Фибоначијев низ и златни пресек, а Лесковац ће своје госте провести кроз необичну шетњу шумским пределима.

Научни радозналци свих генерација у градовима као што су Крушевац, Трстеник, Пријепоље, Прибој или Нова Варош моћи ће да се упусте у Велику научну авантуру и одговоре на неке од виртуелних научних изазова.

Европска ноћ истраживача у Србији финансира се и даље кроз потпрограм Марија Склодовска Кири, у оквиру „Хоризонта 2020, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности. У овогодишњу манифестацију у Србији укључено је 28 градова и места: Београд, Чачак, Ћуприја, Горњи Милановац, Инђија, Јагодина, Кикинда, Кладово, Књажевац, Крушевац, Лесковац, Мокрин, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Сад, Панчево, Параћин, Пирот, Прибој, Пријепоље, Рановац, Смедерево, Суботица, Свилајнац, Шабац, Трстеник, Зајечар.

Организација се реализује кроз три пројектаReconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери су Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет Нови Сад, Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија из Суботице; SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion) координира Факултет за физичку хемију у Београду, а партнер је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство; ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science)координатор је Центар за промоцију науке, у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић нститут од националног значаја), нишким Природно-математичким факултетом и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096