Нема производа у корпи
среда, 03 јун 2020

КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ ГОРКE ХЕРМОСЕ И МАЛАНДРО КЛУБА

КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ ГОРКE ХЕРМОСЕ И МАЛАНДРО КЛУБА

Виртуоз на хармоници гост Дома ученика

 

Прошло је четврт века откако је велики шпански уметник Горка Хермоса наступао у нашој земљи, а овога пута, са својом групом, Београђанима је представио нови репертоар на концерту за памћење, одржаном 26. фебруара у Опери и театру Мадленијанум.

Композитор, виртуоз на хармоници и професор класичне хармонике и камерне музике на конзерваторијуму „Хесус де Монастерио” у Сантандеру, један је од највише извођених композитора садашњице. Објавио је седам ЦД-ова, четири књиге о историјату хармонике, наступао као солиста на сценама Кине, Јужне Америке и Ирана, а представио се и на београдској сцени. Сада, након четврт века, са саставом Маландро клуб, који чине Алберто Вакеро (труба) и Хавијер Мајор (контрабас), поново је за нашу публику извео фузију класике, танга, фламенка, фада и фолклора Иберијског полуострва.

Куриозитет је свакако што су виртуозни хармоникаш и чланови његове групе Маландро клуб овога пута били гости Дома ученика средњих школа у Београду!

Како је дошло до сарадње светски признатог уметника и наших средњошколаца веома је занимљиво, а пре свега инспиративно. Како је за Просветни преглед објаснила Јелена Драгићевић, етномузиколог и васпитач Дома, композитор Горка Хермоса био је одушевљен како су ученици извели његову композицију, што је условило долазак групе у наш главни град.

Наиме, 13. априла 2019. године тадашњи матуранти Јелисавета Зорић, Игор Филиповић, Андрија Секулић, Владета Маринков и Срђан Ђурић победили су на републичком такмичењу домова ученика „Домијада” са композицијом „Анантанго”, чији је аутор Хермоса.

Јелена Драгићевић, која их је спремала за такмичење, у жељи да прикаже извођење ђака, али и са намером да добије мишљење самог композитора, послала му је снимак наступа. Изненађеном Хермоси извођење се изузетно допало и, уз искрене честитке ученицима и колегиници, снимак је објавио на његовом Фејсбук профилу. На тај начин успостављена је чврста веза и направљен договор за будућу сарадњу. Међусобно разумевање и наклоност према композицијама Хермосе резултирали су великим концертом у Мадленијануму.

– Уз изванредну сарадњу са ученицима, колегама и директором наше установе др Љибишом Антонијевићем, успели смо да организујемо овај изузетно важан концерт. Рад са ученицима ме инспирише и трудим се да им пренесем знање на што бољи и креативнији начин. Сматрам да сам у томе у значајној мери и успела. У раду са ученицима много ми значи њихова несебична подршка, али и изузетан однос, који смо успели да изградимо – каже Јелена Драгићевић.

Директор Дома ученика средњих школа у Београду др Љубиша Антонијевић истакао је да та установа организује велики број културних садржаја за своје кориснике, чему се посвећује посебна пажња.

– Велико нам је задовољство, али и признање за наш рад, да је један тако изванредан уметник са својом групом гост наше установе. За нас је било велико изненађење што су овако врсни уметници и велики композитор какав је Горка Хермоса прихватили позив наших ученика. То је, ипак, резултат њиховог великог труда и ангажовања.

У оквиру Дома ученика средњих школа у Београду, као највеће установе те врсте у Србији, ради посебна служба која се бави организацијом културних садржаја за ђаке. Сваког месеца наши ученици могу да уживају у биоскопским пројекцијама и концертима. Основали смо и хор и оркестар за ученике који похађају музичке школе, а који бораве у Дому. Они су до сада имали више успешних наступа, за које су добили бројне похвале. Концерт Маландро клуба поклон је за наше, као и остале ученике музичких школа и академија, и њихове професоре из Србије – рекао је др Љубиша Антонијевић.

Александра Радовановић

 

Антрфиле 1

НЕОБИЧАН УМЕТНИК

Горка Хермоса је необичан уметник, комбинује различите музичке правце – од танга до традиционалних музичких стилова.

Србију је посетио пре двадесет и пет година, са саставом „Txanapa Akordeoi orkestra”, под диригентском палицом чувеног Инакија Албердија. Добитник је бројних награда широм света, а његове композиције за хармонику и оркестар уврштене су и у обавезни програм дипломских испита и програма музичких академија. Сарађивао је са бројним признатим музичарима и светским филхармонијама.

 

Антрифле 2

ЗАЈЕДНИЧКА СТРАСТ

– Име групе Маландро изабрали смо јер означава особу боемског и „зачињеног” живота. Свирамо више од десет година заједно у различитим формацијама, а тајна нашег успеха је што смо веома добри пријатељи и имамо заједничку страст – музику – кажу чланови групе.

 

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096