Нема производа у корпи
среда, 27 новембар 2019

СВЕ ШКОЛЕ У ПОЖАРЕВЦУ ОСНОВАЛЕ УЧЕНИЧКЕ ЗАДРУГЕ

 

ДОБРО РАЗУМЕВАЊЕ РЕФОРМИ

Пожаревац је први град у Србији у коме су све основне и средње школе основале ученичке задруге.

– Иако то можда није видљиво на први поглед, многи реформски циљеви образовања огледају се управо у оснивању ученичких задруга, односно ученичких компанија – рекао је овим поводом министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем он је потписао Споразум о сарадњи, којим се дефинишу заједничке активности подршке школама у оснивању и раду школских задруга.

У буџету Министарства за наредну годину опредељена су средства за подршку и развој задругарства, истакао је Шарчевић.

Образовно-васпитне установе у Пожаревцу су веома добро разумеле реформе у просвети и постале су позитивни пример добро организованог задругарства, који може бити узор осталим школама у Србији, нагласио је.

Министар је претходно посетио Основну школу „Свети владика Николај” у Брадарцу и Средњу пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић” на територији општине Пожаревац. Реч је о школама које имају успешне ученичке задруге са више секција, кроз које ученици развијају предузетничке способности.

Ученичка задруга „Деца Стига” у ОШ „Свети владика Николај” почела је да ради у октобру прошле године и има шест секција: за пољопривреду; за набавку уџбеника и школског прибора; за развој ученичког предузетништва крoз пројектну наставу; за праћење јавних позива и конкурса; за организацију рада ученичке кухиње и за друштвено-хуманитарни рад.

Министар је имао прилику да види дигиталну књижару преко које ученици набављају прибор и опрему.

– Посредством задруга могу да се ураде многи послови и да корист имају и наставници и ученици. На пример, у набавци уџбеника рабат уместо посреднику сада може да остане задругама, а кроз рад у задругама деца стичу и радне навике – рекао је министар.

У оквиру Средње пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић”, која је недавно обележила 147 година постојања, налазе се, између осталог, погон за прављење зимнице и пекара. Део производа пласира се на тржиште, а део се користи у Дому ученика.

У спортској сали те школе одржан је први сајам ученичких задруга, где су на 15 штандова изложени производи, које су осмислили и направили ученици. Гости сајма биле су и школе из Земуна и Смедерева.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је да ће локална самоуправа помоћи школско задругарство и као пример навео да ће за сваку манифестацију обезбедити бесплатне штандове на којима задругари могу пласирати производе.

ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТВРТО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊE МЛАДИХ ЗАДРУГАРА ОРАЧА СРБИЈЕ

Традиционално огледање основаца

Као и сваке године у јесен, према Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, недавно је, у организацији Савеза ученичких задруга Србије, одржано Четрдесет четврто републичко такмичење младих задругара орача ученика основних школа.

Домаћин такмичења била је Основна школа „Бранко Радичевић” из Стапара, а такмичари су се, традиционално, огледали у три дисциплине: орање, спретна вожња и тест знања. Учествовало је 28 такмичара из осам основних школа: „Душан Јерковић” из Руме, „Алекса Шантић” из Вајске, „Никола Тесла” из Бачког Брестовца, „Вук Караџић” из Дероња, „Ђура Јакшић” из Кривеља, „Марко Орешковић” из Бачког Грачаца, „Нестор Жучни” из Лалића и школа домаћин.

Укупни победник у екипном такмичењу је ОШ „Ђура Јакшић” из Кривеља, а други и трећи су били ОШ „Бранко Радичевић” (Стапар) и ОШ „Алекса Шантић” (Вајска).

У појединачном пласману, најбољи такмичар био је ученик Огњен Обрадовић из кривељске школе „Ђура Јакшић”. Други је Никола Максимовић из ОШ „Нестор Жучни” (Лалић), а трећепласирани Никола Тепша (ОШ „Вук Караџић”, Дероње).

По такмичарским дисциплинама, најбоље резултате забележили су следећи такмичари: Сава Елесин (ОШ „Бранко Радичевић”, Стапар) у орању, Михајло Стајшић (из исте школе) у спретној вожњи и Иван Првуловић (ОШ „Ђура Јакшић” Кривељ) на тесту знања.

Савез ученичких задруга захваљује се Основној школи „Бранко Радичевић” из Стапара, која је прихватила домаћинство, Граду Сомбору, који се укључио у реализацију и помогао Савезу као организатору и школи као непосредном домаћину такмичења, као и просветном саветнику Душанки Вукобратов за подршку у име Школске управе Сомбор.

З. Шешлија

 

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

covid vakcinacija

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096