Нема производа у корпи
среда, 27 новембар 2019

64. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА

 

ПИСМО = ГЛАВА

Двадесетог октобра свечано је отворен 64. Међународни сајам књига под слоганом „Писмо = глава”, који је осмишљен као порука и подсећање на универзалну вредност писмености и значај књижевног стваралаштва. Иако јe било лепо вече, скоро летње, сајамске хале биле су пуне љубитеља писане речи, који су, уместо у природи или неком другом окружењу, одлучили да баш међу штандовима препуним наслова проведу време.

На најрепрезентативнијој и највећој књижевној манифестацији у овом делу Европе учествује око 500 излагача, међу којима 60 из иностранства, а земља почасни гост је овога пута Египат. Поред домаћих и иностраних издавача и писаца до 27. октобра биће представљен и велики број нових наслова, а публика ће моћи да учествује у бројним дискусијама, трибинама, промоцијама и да прати сајамске изложбе...

За празник писане речи припремљено је 667 сајамских програма и промоција, око 15 одсто више у односу на лане.

Манифестацију је отворио књижевник Милован Витезовић, а у име земље, почасног госта, публику и званичнике поздравио је др Хаитам ал Хај Али, писац и председник Генералне египатске организације за књиге.

Витезовић je најавио је да ће Србија затражити враћање 5000 српских средњовековних рукописа, колико се процењује да их има широм света.

– Ми, писци Србије, затражићемо уз помоћ дипломатије повратак тих рукописа. Али, имајући у виду египатско и грчко искуство, како се светски значајна артефакта тешко враћају у матичну културу, тражићемо дигиталне копије са циљем да се оживе и истраже – казао је Витезовић

За др Хаитама ал Хај Алија књига је „пријатељ коме поверавамо наше тајне, предајемо нашу свест и осећања, пријатељ који нам пружа осећај задовољства. Књига је неко кога је људска цивилизација познавала од самих почетака историјског доба”.

Паралелно са светковином у част књиге од 23. октобра одвија се и 50. Сајам образовања и наставних средстава, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја са слоганом „Образована Србија, успешна Србија”. Министарство просвете представља се и као излагач. Промовисање рада Министарства усмерено је на важне области развоја образовања, а теме обухватају све нивое образовања, од предшколског и основног, преко средњег стручног и уметничког, до високог образовања и науке. Посебно место заузимају примери добре праксе успешних школа и предшколских установа, као и развој дуалног образовања и предузетништва.

О. Н.

Антрфиле

ШКОЛСКИ ДАН

Издавачи за Школски дан, 24. октобра, припремају посебан садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима. Намењен је организованим посетама ђака, наставника, библиотекара, студената и професора.

Антрфиле

НАГРАДЕ

Традиционално ће бити додељене и награде и оцењена годишња издавачка продукција у девет категорија: издавач године, издавачки подухват године, дечја књига године, награда за издавача из дијаспоре на српском језику, специјално признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача књиге или стрипа, награда за најлепшу књигу, за најлепшу дечју књигу и специјално признање за младог дизајнера. Поред традиционланих сајамских награда доделиће се и награда „Доситеј Обрадовић”, која се сваке године додељује страном издавачу за континуиран допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Антрфиле

ИЗЛОЖБЕ

Сајамске изложбе организоване су у знаку јубилеја књижевних великана Црњанског, Киша и Павића. Поводом 100 година „Итаке и коментара” Милоша Црњанског, поводом 30 година од смрти Данила Киша и 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића.

Поред ових, уприличено је још осам изложби, Српског библиофилског друштва, Удружења грађана „Култура ћирилице”, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”…

 

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

covid vakcinacija

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096