Нема производа у корпи
четвртак, 16 април 2015

ЕКСПЕРИМЕНТ ПЕТНИЦА

Елита научне заједнице

Галерија Српске академије наука и уметности била је од 4. до 10. децембра домаћин изложби „Експеримент Петница”, посвећеној овом образовном феномену који успешно функционише више од три деценије

Манифестација је представила сва постигнућа ове престижне образовне институције, њену програмску разноврсност и облике рада, али и резултате малих научних пројеката које су током 2014. реализовали полазници програма Истраживачке станице Петница у 15 области природних, друштвених и техничких наука.

– Петница је несумњиво један од највећих и најозбиљнијих експеримената и иновација у домаћем образовању. Српска академија наука и уметности је од самих почетака ове идеје помагала и подржавала младе ентузијасте у оснивању посебне организације која би окупљала младе заинтересоване за науку. Тадашњи председник Павле Савић свесрдно је охрабривао осниваче Петнице да истрају и да се упусте у тада веома неизвестан подухват – рекао је на отварању академик Никола Хајдин, председник САНУ.

– Поносан сам што могу пред вама да говорим о овако успешном пројекту, који није увек имао подршку политичара, али је важније да је имао подршку академске заједнице и, још важније, оних који су хтели да долазе у Петницу. Универзитет у Београду, као и Електротехнички факултет, од самог почетка је био уз Петницу. Многи асистенти, професори и млади научници управо су поникли у овој установи – нагласио је декан Електротехничког факултета у Београду и председник Српске академије инжењерских наука др Бранко Ковачевић.

Директор ове јединствене образовне институције Вигор Мајић објаснио је поставку „Експеримент Петница”, њену сарадњу са САНУ и другим научним институцијама широм Србије и позвао све који никада или дуго нису били у Петници да искористе изложбу и погледају како она изгледа данас.

Истраживачка станица Петница се у Галерији САНУ представља оним највреднијим – бившим и садашњим учесницима програма. С једне стране су поруке некадашњих полазника о томе шта им је Петница значила, а с друге стране су резултати пројеката које данас инспиришу младе заљубљене у науку.

Током изложбе одржане су и две занимљиве трибине, с идејом да се неке важне теме представе заинтересованима у сарадњи с партнерима Истраживачке станице Петница. Прва трибина је организована у сарадњи с познатом светском консултантском кућом Price Waterhouse Coopers (PwC) на тему „Постојећи образовни профили и потребе бизниса”. Говорили су професор Мирољуб Лабус с Правног факултета, Биљана Боговац из PwC и Никола Божић из Петнице. Дискусија је била усмерена на изазове реформе образовања у нашој земљи у контексту одговора на потребе тржишта у будућности, као и на глобалне промене образовних профила и прекомпоновања производних процеса ка Азији. Један од важних закључака је да савремени човек мора свакако да настави са својим образовањем и усавршавањем и након завршетка формалног образовања.

Други догађај је био посвећен значају улагања у образовањe и њему су се прикључили др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Кирил Кравченко, генерални директор компаније НИС.

– У Петници се вежба једна посебна дисциплина – пливање узводно. Многи би одавно одустали и окренули се низводно – како је лакше – али не и Петница. Тамо се негује критичко размишљање, тимски рад, анализирање проблема, научни метод… Захваљујући свему томе Петница је изнедрила многе успешне људе – не само научнике, него и економисте, уметнике, професоре, бизнисмене, банкаре… – објаснио је министар просвете, науке и технолошког развоја успешност „експеримента Петница”.

– Истраживачку станицу треба подржавати у њеној самосталности, иновативности, способности рада с младима и Петницу ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја и наставити да подржава. Надам се да ће то наставити и НИС и многе друге компаније – апеловао је Вербић. Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко истакао је важност сарадње ове компаније с Петницом, сарадњу две установе које доприносе развоју људског потенцијала неопходног Србији. Парафразирајући Лава Толстоја – да је знање оружје, а не циљ – директор НИС-а је оценио да Србија у Петници има врло важно „оружје” које може да искористи за своју будућност. Нафтна индустрија Србије ће увек подржавати овакве пројекте и, иако тренутно компанија сарађује с бројним школама и универзитетима, Петница ће за њу увек бити посебна: – Она је симбол Србије, будућности и развоја. НИС ће увек бити стратешки партнер Петнице – закључио је Кравченко у разговору с полазницима образовних програма ове истраживачке станице.

„Експеримент Петница” донео је и мало петничког духа у наш главни град. То је била прилика за све који су желели да се ближе – детаљно и илустративно – упознају с радом елитне образовне институције у овом делу Европе, али и прилика за сусрет различитих генерација „петничара” и још једно представљање недавне регионалне конференције полазника програма ИС Петница „Корак у науку”, тринаесте по реду.
Н. Божић

АНТРФИЛЕ:
БРЕНД – ЗА УГЛЕД СРБИЈЕ

– Како је Петница успешно преживљавала изазове тешких времена, нарочито током деведесетих година, тако смо ми били срећни и поносни што се успешно развија и постаје највећи и најугледнији пример своје врсте у Европи. Пре седам година смо обележили четврт века постојања и тада сам рекао да иза Петнице стоји елита научне заједнице Србије и да ће управо зато успети да се избори са свим изазовима. Данас сам срећан што се та моја жеља очигледно остварила.

Искрено се надам да ће држава имати памети и воље да осигура макар минимум услова за њен рад и даљи развој, јер је Петница несумњиво постала квалитетан бренд Србије, нешто што нам је важно и потребно у овим сложеним временима – рекао је председник САНУ академик Хајдин.

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096