Нема производа у корпи
уторак, 21 април 2015

БАЈКЕ У ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

Универзалне поруке

Народне и уметничке бајке су у великој мери заступљене у школском плану и програму. Реализација циклуса „Бајке у васпитању и образовању” у Основној школи „Иво Лола Рибар” у Бегаљици је покушај да се укаже на вишезначност и разноликост ове књижевне врсте кроз интердисциплинарни, мултимедијални и интерактивни приступ.

Бруно Бетелхајм је у својој књизи „Значење бајке” записао: „Да би једна прича задржала пажњу детета, мора га забављати и побуђивати његову радозналост. Али да би обогатила његов живот, мора подстицати његову машту, мора му помоћи да развија свој интелект и разјашњава своја осећања. Мора бити у складу с његовим стрепњама и тежњама. Нема ничег толико обогаћујућег и задовољавајућег, подједнако за дете и одраслог, као што је народна бајка.”

Бајке никада нису биле актуелније него данас. То можемо видети и по аудио записима који излазе уз новине, кроз богато дечје издаваштво, промовисање терапије бајкама у оквиру библиотерапије, кроз примере из бајки коју дају психолози, социолози, антрополози, филолози у медијима... Бајке верно описују унутрашњи живот детета, и то у некој кризној ситуацији (сепарациони страх, осећање запостављености, занемарености, понижења, инфериорности...). Бајка пружа читаоцу и разрешење ситуације, па самим тим доноси утеху и мир. Њене поруке нису дидактички огољене, директне, oне се у својим чудесним збивањима обраћају несвесном бићу читаоца – отуд њихова универзалност и припијеност за душу детета.

Педагошка пракса бр. 926

 Dostava

 korice za zbirke JEZIK srpski jezik 2020 21

korice za zbirke MATEMATIKA srpski jezik 2020 21

korice za zbirke KOMBINOVANA srpski jezik 2020 21

Korice konkursa za upis u srednju skolu 2020 21 25 05 20

2020 KORICE INFORMATORA ZA UPIS U SREDNJU SKOLU

GodineUzleta

2017 Korice za domove 1 1

publikacije

covid vakcinacija

Korice konkursa za stipendiju final 2017 18

1 korisni linkovi ministarstvo prosvete 200x702 korisni linkovi zavod za unapredjivanje zuto 200x703 korisni linkovi zavod za vrednovanje5 korisni linkovi savez ucitelja zuto 200x70

Актуелности

  • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОГЛАШИВАЧЕ У ПРОСВЕТНОМ ПРЕГЛЕДУ
    ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање у ЛИСТУ Обавештавамо образовно-васпитне установе и друге институције заинтересоване за оглашавање да нам текстове огласа за прикупљање понуда за реализацију…

Пријава на имејл листу

Најновије весту у Вашем инбоксу

Контакт

Привредно друштво
„Просветни преглед”

Секретаријат:  011/3235-378
Факс: 011/3341-084
Комерцијала:  011/3239-096